tisdag 15 september 2009

Romantiska vantar ( Mönster)


Virka romantiska vantar ( Small)

Garn: Eco-ull  till stickor 5 1/1 använd dock virknål 4 1/2 

- Börja med att virka 21 Luftmaskor ( lm)

- Förena med en smygmaska (sm). ( Nu har du alltstå en ring av luftmaskor)

Varv 1 : Virka 1 fastmaska (fm) i varje lufta maska hela varvet runt ( 21 fm) förena med en smdärefter vrika 2 lm


Varv 2-16: Virka en halvstolpe i varje fastmaska

PRÖVA NU ATT SÄTTA PÅ DEN PÅBÖRJADE VANTEN OCH SE VART DU VILL HA UTRYMME FÖR TUMMEN

Varv 17:  Där du vill ha tummen beroende på om det är en höger eller vänstervante så virkar du 4 lm .  Fäst med en sm i 4 maskan från där du började med luftmaskorna.  Fortsätt sedan med halvstolpar hela varvet ut.

Varv 18-23: Virka halvstolpar varvet runt

Varv 24: *Virka 3 halvstolpar,  ta ihop  kommande 2 halvstolparna så att det blir 1 * 4 ggr

Varv 25- 28: Virka halvstolpar varvet runt
 
Varv 29-31: ta nu ihop 2 halvstolpar till en till det bara återstår 4-8  maskor beroende på hur du vill ha toppen på vanten, dvs. spetsig eller rundad.


Tummen:
- Fäst garnet i någon av maskorna i det utrymme där tummen skall vara.
-Virka nu halvstolpar runt utrymmet (Där tummen skall få plats) 

Pröva vanten, när tummdelen når  strax ovan tummnagelns början, ta ihop halvstolparna till 1 tills  inga maskor är kvar)

Små blommor

Virka 4 lm, fäst med en smygmaska = Nu har du en liten luftmaskring

Virka 4 lm (upp)  därefter 3 helstolpar ( som  ett kluster) 4 lm  fast i luftmaskringen med en smygmaska. detta skall upprepas 2 ggr. Du kommer nu ha 3 blad. Fäst sedan en pärla i mitten.

Stor blomma

Virka 4 lm, fäst med en smygmaska = Nu har du en liten luftmaskring

Virka 4 lm (upp)  därefter 3 helstolpar ( kluster) 4 lm  fast i luftmaskringen med en smygmaska. detta skall upprepas 3 ggr. Du kommer nu ha 4 blad. Fäst sedan en pärla i mitten.Hoppas att detta kan vara till någon hjälp, har aldrig gjort någon mönster förut men jag får ofta förfrågningar så någon  gång måste vara den första.  Tveka inte att maila till madebypom@gmail.com ifall det behövs mer information.

18 kommentarer:

 1. They are beautiful, I really want to do some for myself. Is it only "halvstolpar"? I know what that means in icelandic. I also love to crochet (virka?).
  Kveðja
  Guðný

  SvaraRadera
 2. Supersöta vantar.
  Tack för att du vill dela med dig av mönstret, skall försöka ge mig på dessa vid tillfälle.

  SvaraRadera
 3. Vilka härliga vantar du gör!

  SvaraRadera
 4. Tackar så mycket för mönstret!!!

  SvaraRadera
 5. Jättesnygga vantar, i alla färger du visat! Tack för att du delar med dig! Såna ska jag också göra!

  SvaraRadera
 6. Tack för mönstret! Jättefina, gillar speciellt de grå vantarna. De här ska jag prova virka!

  SvaraRadera
 7. Hej igen! Jag ska försöka svara på frågan om symaskiner. Jag har endast ägt två maskiner i mitt liv. En begnad Singer och en Husqvarna. Min Singer gjorde mig smått galen och trots service fick jag den aldrig att fungera ordentligt. Därför investerade jag i en ny maskin och det blev en Husqvarna. Detta eftersom min mamma har en som hon har haft i evigheter och som fortfarande fungerar. Jag är nöjd med min maskin men har egentligen ingen erfarenhet av andra maskiner. Brukar sy tillsammans med tre andra tjejer och de har alla varsinn Husqvarna. Vi har olika modeller men är alla nöjda. Om jag var tvungen att rekommendera något skulle jag säga att Husqvarna har fungerat för mig, men egentligen tror jag att det finns fler bra märken. Jag tror att även Singer är bra, jag hade nog otur med min begagnade maskin.

  SvaraRadera
 8. hej pom, jag har två husqvarna att sälja, men hittar inte din email för att skicka bilder. förresten, tycker jag att husqvarna och bernina är bästa, och det detta jag har haft. din blogg gillar jag mycket, jag kan sy, men aldrig virkat, stickat nån gång när jag var yngre men det har jag glömt, du är så duktig ocg generöss och delar med dig, ska nån försöka nånting enkel, men men, bättre att göra vad man kan, och inte testa för mycket.
  vill du höra av dig: argcub@hotmail.com

  SvaraRadera
 9. Vilka fina romantiska vantar! Tack för mönstret. Jag ska provvirka och klarar jag det har jag nog hittat årets julklapp! Kommer att kalla dem för Pomvantar.

  /Kajsa

  SvaraRadera
 10. Underbara!
  Ska genast sticka och köpa garn. Årets julklappar är bestämda
  Kram Lotta

  SvaraRadera
 11. Ohh vad skoj!! Det ska jag genast prova så fort jag rensat lite bland ufosarna!! Såg att du e på jakt efter symaskin ,kan säga att jag ägt 2 Pfaff i hela mitt liv o den andra funkar fortfarande ,de har vart begagnade båda ,den första vart nog sammanlagt 25 år innan jag bötr in den mot den jag har nu ,nog lika gammal men den e ännu bättre..så ville bara dela med mej at det finns fler märken som funkar bra !kram =)

  SvaraRadera
 12. Så fina vantar! Ska se om jag hinner virka något par till julklapp :)

  SvaraRadera
 13. Hej! Vilken fantastisk blogg du har, du gör verkligen jättefina saker. Jag gillade särskillt det lilla ulliga fåret som du stickat. Gör du sådana på beställning? I såfall vad kostar den och hur stor är den? Såg också på en annan blogg att du sökte efter information efter en symaskin. Jag har lite råd att ge dig faktiskt, har sytt i väldigt många år och provat en hel del maskiner, både på skolor och hemma. Beroende på vad du är ute efter att sy, och hur mycket du syr samt även vad du syr, så ska man välja maskin efter det. Jag rekommenderar dig att spana efter märkena Pfaff eller Janome, de är både prisvärda och otroligt hållbara. Jag rekommendera dig att köpa en mekanisk maskin och inte en datoriserad maskin, som många säljare gärna gör reklam för. Detta eftersom det är billigare och lättare att laga en mekanisk om maskinen skulle gå i sönder någon gång, och tro mig det gör den förr eller senare om man syr mycket. Pfaff och Janomes maskiner kan sy i väldigt tjocka lager, vilket inte Husqvarnas maskiner gör. Husqvarnas maskiner får man en gång om året byta ut matartänderna på för att de slits ut. Och tyvärr har de inte (fortfarande) åtgärdat detta problem. Googla på internet, kolla in sysidans forum samt kolla även på pricerunner.se. Det brukar jag göra när jag ska köpa något och där kan man läsa om andras rekommendationer samt för och nackdelar om bl.a. symaskiner. Hoppas du hittar någon som är bra för dig. /petra.h

  SvaraRadera
 14. Tack för ett jättefint mönster

  SvaraRadera
 15. vilka fina vantar och vad snäll du är som delar med dig! ngn dag, när massor av tid har blivit över, hrm, så ska jag nog virka ett par såna här till mig själv, tack!

  SvaraRadera